13 de gener 2013

Sant Antoni

Aquí a "Ses Illes" com diuen per Catalunya, no en sortim d'una que ja estem dins una altra... M'explic: acabam d'acabar amb el Nadal, i ja començam amb Sant Antoni. 
Sant Antoni és una festa que a Mallorca es celebra molt; sobretot a alguns pobles com per exemple Sa Pobla (sa millor per cert jiji*), Artà, Manacor, Pollença, Alaró...
Però això és bastant complicat explicar a Infantil així que es celebra el dia menjant pa i sobrassada, cantant sa cançoneta de Sant Antoni i, poc a poc, s'ha incorporat sa figura del Dimoni que seria més bé de tradició mallorquina on té molt de protagonisme. I tot això de Menorca ho sé gràcies al meu Súper Equip d'Infantil del Ceip Mare de Déu del Carme a Maó ("aprovecho la ocasión para saludar a mis amiguitas y amiguitos del cole, jijijiji*)
Com que jo sóc de Mallorca i ara estic a Menorca... he preparat ses feinetes repetides. Una per escoles mallorquines on dalt de ses feinetes hi ha un dibuixet de Dimoni com aquest:
I a les feinetes per les escoles de Menorca, he posat un dibuixet de les tropes d'Alfons el Liberal com aquest:

Una altra diferència entre les dues illes seria la tonada de la cançó de Sant Antoni (ses gloses més o menys són ses mateixes), i així també ho he diferenciat a ses partitures de ses feinetes. 

Sa tonada de "Sant Antoni" de Menorca seria aquesta:


I una de ses tonades de "Sant Antoni" a Mallorca seria aquesta:


Aquesta partitura l'he feta jo mateixa amb aquest programa tan fantàstic basant-me amb la partitura que he trobat al blog: MANAT DE CANÇONS

He de dir també que he preparat ses feinetes per a què les pogueu treballar als 3 nivells (P3, P4 i P5) i pogueu triar sa que més vos convenci (lligada, majúscula, pauta, sense pauta...)



Llocs on podeu trobar gloses de Sant Antoni per poder fer ses vostres pròpies feinetes:
Sant Antoni per Música Nostra, grup mallorquí de música tradicional


6 comentaris:

  1. Noltros sí que hem tingut sort d'incorporar una súper mestra mallorquina-formenterenca a nes nostre cicle!! Gràcies per tot amiguita Laura! :-)

    ResponElimina
  2. Molt bo Laura, ara ja en sé una mica més de les vostres tradicions. Em sembla fantàstica la publicació que ens has preparat. Moltes gràcies! Petonets ben grans i tradicionals!

    ResponElimina
  3. No coneixia aquesta festa vostra. M'encanta!
    A la meva ciutat, Badalona, també tenim el dimoni a les nostres festes de maig.
    És un gran recurs per a treballar amb els infants: fem carotes de dimoni, escultures amb material de rebuig... i després ho cremem tot en una gran celebració a la platja.
    Petonets

    ResponElimina
  4. Helena: ets una xata i una mona!
    Joel i Carme: des de fa anys al barri de Gràcia es celebra, no sé si encara. Fa molts anys que varen anar a estudiar a Barcelona una colla de mallorquins crec que de Sa Pobla ( bé, a Gràcia sempre n'hi ha hagut molts d'estudiants mallorquins i illencs). Però una colla en particular, va començar a organitzar ses festes de Sant Antoni a Gràcia i en diuen: "Sa Pobla a Gràcia" i es solia fer una setmana després de Sant Antoni, més o menys. I hi havia una petita representació de tot: foguerons, torrada, dimonis, foc... I crec que aquesta petita representació es va fer famosa i varen tenir molt d'èxit durant un temps i anava molta gent. Fins i tot hi anava sa gent de Mallorca a posta. I també crec que es va oficialitzar d'alguna manera, amb l'Ajuntament de Barna o la Generalitat. Si no heu anat mai, vos homrecoman, és molt xuli.
    Bé, estic contenta que vos hagi agradat s'entrada. Mai havia fet res de Sant Antoni pq a Formentera no es celebra, però m'ha agradat retrobar-me amb aquesta celebració a Menorca, em fa sentir més a prop de casa. Ah! I enguany tenim una sobrassadeta i dos botifarronets de Sa Pobla, i dimecres ens els menjarem... mmmmm

    ResponElimina
  5. Es meu xurri que és de Sa Pobla, em diu que ben bé no és així. Sinó que va ser un home pobler que es diu Toni Torrens que va traslladar ses festes de Sa Pobla a Gràcia amb la iniciativa que els mallorquins estudiants o que vivien a Barcelona en poguessin gaudir de ses festes. És a dir... No ho organitzaren uns estudiants, sinó un senyor de Sa Pobla (alé! És que és més tiquismiquis!!!) Més informació: http://elcarrogrosimpressionsdeculturapopul.blogspot.com.es/2012/01/neix-la-unio-dels-foguerons-de-sa-pobla.html?m=1

    ResponElimina
  6. Laura!!!!Que megapolifacètica que ets!jajajaja. Això de les partitures és molt xulo!!!!Felicitats per la feina,guapa!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...